Bir çok marka günümüzde özellikle üretim maliyetlerini düşürmek için tam otomatik hidrolik şanzıman yerine düz vitesin otomatikleştirildiği yarı otomatik şanzımana geçmiştir. DSG MMT   ECT POWERSHİFT  DTC  EASTYRONİK ...bir çok markada farklı ismi vardır.

Yarı otomatik şanzıman sürücünün yaptığı debriyaja basıp bırakma,vites kolunun vites takımı ve boşta hareketi yapan elektirikli oarçalar  bu hareketleri yapmaktadır.Bu parçalara Toyota aktülatör vw grubunda megatronik gibi farklı isimler vardır.Toyota genelde modellerinde tek kavramalı debriyaj sistemi kullanmaktadır.Bu sistemin artısı onarım maliyetleri uygundur.Dezavantajı ise vites geçişleri çok hissedilir olmasıdır.DSG EDC gibi şanzımanlarda çift kavrama vardır.Bu sistemde vites geçişleri çok seri ve yumşaktır.Ancak onarım maliyetleri tek kavramalıya göre yüksektir.

Yarı otomatik şanzımanlarda aşınmadan dolayı debriyaj balata bitme olayları olmaktadır.Özellikle İstanbul  gibi yoğun trafikli yerlede aşıntı daha faladır.Örneğin İstanbulda 10 km yolu trafikte aracımızla 1 saatte gidiyoruz.Aynı yolu  örneğn Amasyadaki kişide 10 km yolu 20 dakikada gidiyor.İ stanbuldaki aracın motoru 1 saat çalıştı örneğin trafikten dolayı debriyaj sistemi 500 kez çalıştı. Amasyadaki araç ise motoru 20 dakika çalıştı debriyaj sistemi sadece 50 defa çalıştı.Yani  araçlarda km kadar km nerede yapıldığıda çok önemlidir.

Firmalar  yarı otomatikte yaşadığı sorunlar nedeni ile  tekrar tam otomatik şanzımana geri dönüşler

                                     



FAYDALI LİNKLER

HANGİ ŞANZIMAN EN İYİSİ? | DSG, TAM OTOMATİK, CVT, YARI OTOMATİK - YouTube

Otomatik Şanzıman Nedir? Otomatik Şanzıman Çeşitleri Nelerdir? (otomobilteknoloji.blogspot.com)

En İyi Otomatik Vites Hangisi? (arabalar.com.tr)

Hangi otomatik şanzıman daha iyi: Otomatik vites türleri ve öneriler - Oto.net

DSG Nedir? Nasıl Çalışır? - arabam.com

Yarı otomatik şanzıman - Vikipedi (wikipedia.org)